Werkwijze
Samen naar een gezonde lach. Ontdek onze werkwijze en hoe we angst verminderen voor een positieve tandartservaring.
1. Kennismaken en vervolgafspraken
De eerste kennismaking vindt binnenkort plaats in de praktijk. Tijdens deze afspraak gaan we tanden en kiezen tellen en worden er (als het nodig en mogelijk is) foto’s van het gebit gemaakt. Op deze manier kunnen we met elkaar tot een goed plan komen. Mocht het nog niet mogelijk zijn om röntgenfoto’s te maken, helemaal niet erg. Dan krijgen jullie een oefenplaatje van ons mee naar huis om te oefenen. Let op: bij deze afspraak mag maar één ouder of begeleider mee de behandelkamer in.
We maken een behandelplan op maat. Dit is afhankelijk van meerdere factoren, denk bijvoorbeeld aan de leeftijd. U zult begrijpen dat we aan een kind van 6 jaar dingen beter uit kunnen leggen dan aan een kind van 3 jaar. We bekijken welke behandeling de meest juiste is passend bij uw kind. Afhankelijk van de mate van angst en de uitgebreidheid van het behandelplan hebben kinderen gemiddeld zes afspraken nodig. Het behandeltraject is individueel bepaald en gaat de ene keer iets sneller dan de andere keer. We willen ieder kind zijn/haar ruimte geven.
De eerste twee afspraken zijn wenafspraken. Tijdens deze twee afspraken leggen we al onze gebruiksmaterialen op een kindvriendelijke manier uit. Ze mogen de spullen vasthouden, voelen en uitproberen. Daarna gaan we de stappen oefenen in de mond. Na deze twee wenafspraken volgen de behandelafspraken. Tijdens de wenafspraken hebben we goed kunnen kijken of er sprake is van angst. We zijn opgeleid in angst verminderende technieken, maar soms kan een aanvullende afspraak bij een (medisch) psycholoog nodig zijn.
2. Voorbereiden
Vertel uw zoon of dochter van tevoren niet teveel. Houd het luchtig. En geef aan, de tandarts zal van tevoren goed en duidelijk zeggen wat hij/zij gaat doen (‘Ik zeg wat ik doe en ik doe wat ik zeg.’). De eerste afspraak is even kletsen en kijken met een kleine mondspiegel. En met betrekking tot de vervolgafspraken een kleine tip: soms beloven ouders dikke cadeaus na een behandeling. Maar wist u dat u daarmee de behandeling ongelofelijk groot maakt? Kinderen denken, papa/mama beloven me een groot cadeau, waarschijnlijk staat mij iets heel spannends te wachten en moet ik hele moeilijke dingen doen. Maar daarmee staan wij als behandelaars eigenlijk al met 1-0 achter. We proberen het juist zo eenvoudig mogelijk te houden. Wat u bijvoorbeeld wel zou kunnen doen, spreek af iets leuks te gaan doen als gezin als alle afspraken geweest zijn. En dat uw kind dan mag bedenken wat deze activiteit gaat zijn.
3. Wachtkamerbeleid
Tijdens de wen- en behandelafspraken zitten ouders bij ons te wachten in de wachtkamer (vanaf 4 jaar/basisschoolleeftijd). Dit klinkt misschien niet zo fijn, maar we hebben hier een goede reden voor. Als uw zoon of dochter tijdens de behandeling opeens erg bang wordt, dan zal hij/zij troost en steun bij u zoeken. Sommige kinderen kruipen dan bijvoorbeeld op schoot bij de ouder en verstoppen zich. Dit komt vanwege jullie sterke band. Als dit zich voordoet, kunnen wij helaas niet zoveel meer betekenen in de angstbegeleiding. Als u in de wachtkamer wacht, kunnen we u erbij halen als het niet gaat of als het heel erg moeilijk wordt. Dan belonen we uw zoon of dochter. Dit werkt beter dan wanneer u in de behandelkamer aanwezig bent, en we u misschien ‘weg moeten sturen’ (straffen) omdat uw kind toch teveel naar u toe trekt. We werken liever met het beloningssysteem.
4. Preventie
Naast het behandelen van de gaatjes in het gebit vinden we een goede mondgezondheid en het begeleiden van ouders bij de gebitsverzorging van hun kind (mondhygiëne en voeding) erg belangrijk. Deze begeleiding wordt gedaan door een preventie-assistente. Alle verwezen kinderen krijgen in ieder geval één afspraak met de preventie-assistente. Vaak proberen we dit te combineren met een behandelafspraak.
5. Lachgas / Narcose
In die gevallen dat een behandeling in de normale tandartsstoel niet lukt, bijvoorbeeld omdat de angst na een wentraject nog steeds zo groot is of omdat er een flinke behandelachterstand is, hebben we de mogelijkheid om kinderen te behandelen met behulp van een roesje. Je kunt dan denken aan behandelen met behulp van lachgas of zelfs onder narcose (diepe slaap). De kindertandarts kan de kinderen natuurlijk niet zelf in slaap brengen, hiervoor komt een slaapdokter (anesthesist) en zijn/haar team voor naar de praktijk. Een behandeling met lachgas of onder narcose heeft niet onze voorkeur, omdat hier geen leereffect aan zit. We willen kinderen graag op langere termijn helpen en daarom ook iets betekenen in de angstbegeleiding. We proberen per kind in te schatten wat hij/zij kan, kijken hierin erg naar belasting en belastbaarheid en maken een plan op maat.
Mocht er toch gekozen worden voor behandelen met lachgas of onder narcose, zal deze behandeling eerst aangevraagd moeten worden bij de zorgverzekeraar. Dit is een zeer kostbare behandeling waarvoor wij eerst in overleg moeten met uw zorgverzekeraar. Als de behandeling door uw zorgverzekeraar wordt goedgekeurd, hebben wij een akkoord op vergoeding van de kosten.
Het is zeer belangrijk dat u, samen met uw zoon/dochter, verschijnt op de
afspraak voor behandeling met lachgas of onder narcose. Mocht u deze afspraak vergeten of niet nakomen, dan wordt een deel van de gemaakte kosten bij u in rekening gebracht (750 euro).
Verwijzing gekregen?
Met een inschrijving kunnen we snel en gemakkelijk een afspraak inplannen, zodat uw kind zo snel mogelijk de zorg krijgt die nodig is.